Autonoom Onderhoudsdag: Dichtbij de gebruiker

Autonoom Onderhoudsdag: Dichtbij de gebruiker

Autonoom Onderhoudsdag Dichtbij de gebruiker 2

Een keer per jaar organiseert Pontifexx een kennissessie voor klanten en connecties. De eerste bijeenkomst van 2018 stond in het teken van autonoom onderhoud en is zeer goed ontvangen bij de bezoekers. Manager en monteurs liepen door elkaar heen in een praktische oefening die het succes van autonoom onderhoud liet zien.

De dag begon met een compleet verzorgde lunch, waarbij zo’n dertig bezoekers van verschillende bedrijven al snel met elkaar aan de praat raakten. Op uitnodiging van Pontifexx waren managers, productieleiders, productiemedewerkers en monteurs uit verschillende sectoren op de Autonoom Onderhoudsdag aanwezig. Na het kennismaken en netwerken, was het tijd om de theorie van autonoom onderhoud te presenteren.

Wat is autonoom onderhoud?

Robert Hummel, een van de organisatoren namens Pontifexx, vertelt: ‘Autonoom onderhoud betekent dat het onderhoud van machines zo dicht mogelijk bij de gebruiker ligt. De productiemedewerker lost kleine storingen zelf op, in plaats van dat hij elke keer de technische dienst belt. Die heeft dan meer tijd voor andere zaken, zoals preventief onderhoud en het in stand houden van de machine. De kleine, technische werkzaamheden gaan terug naar de werkvloer om efficiënter met onderhoud om te gaan.’

Zo kort en krachtig was de presentatie op de Autonoom Onderhoudsdag ook. Pontifexx had een uniek idee bedacht om er een actieve dag van te maken. ‘Theorie is belangrijk, maar het idee moet vooral uitvoerbaar zijn’, vertelt Robert. Samen met zijn collega’s had hij een spel ontwikkeld waarbij de principes van autonoom onderhoud tot uiting kwamen.

De mini-stoommachine

De bezoekers keken raar op toen er een kleine, werkende stoommachine bij werd gehaald. ‘Klanten dachten dat het veel luisteren zou worden. De stoommachine zorgde meteen voor lachende gezichten’, vertelt Robert, die enkele onderdelen van de stoommachine zelf fabriceerde met een 3D Printer.

De aanwezigen werden ingedeeld in vijf groepen. Iedereen kreeg een rol: de manager, de operatie of de technische dienst. Welke functie de persoon bij zijn of haar bedrijf had, maakte even niet uit. De managers kregen juist de taak van de productie, en andersom. De manager kon spullen inkopen om de stoommachine te verbeteren, de operatie moest de machine besturen en de technische dienst mocht de machine anders afstellen.

De mini-stoommachine kon worden verwarmd met een keteltje met water. De machine ging draaien wanneer het water met een brandblokje werd verhit. Uiteindelijk werd er een kabel geproduceerd, waarvan de lengte werd gemeten met een kilometerteller van een fiets. Tijdens de eerste ronde mocht er echter geen communicatie plaatsvinden tussen de partijen. Op dat moment was autonoom onderhoud ver te zoeken. Het gevolg was dat de opgelegde doelen niet werden behaald.

Tijdens de tweede rond mocht de technische dienst advies geven aan de operatie, waardoor de productie al beter ging lopen. Tijdens de derde ronde kon iedereen zijn aandeel op elkaar afstemmen. De machine liep gesmeerd en de prestaties bereikten het hoogtepunt. Per ronde nam de communicatie toe en ging de kwaliteit van de productie omhoog.

Managers op de werkvloer

‘De deelnemers konden muntjes verdienen en het groepje met het meeste geld heeft de stoommachine gewonnen. Uiteindelijk hebben we de helft van de tijd met de machine gespeeld’, vertelt Robert. ‘Tijdens het spel zag je dat veel mensen de theorie herkenden. De oefening liet zien waarom het belangrijk is dat de lijntjes kort zijn. Het is goed om als manager op de werkvloer te komen. En zet eens iemand van de operatie bij een bespreking van het management. Op die manier kun je werkzaamheden makkelijk naar een andere laag overhevelen.’

De bedrijven hadden kennisgemaakt met de theorie van autonoom onderhoud en de voordelen in de praktijk ondervonden. Vervolgens konden ze de theorie toespitsen op hun eigen werksituatie. Aan de hand van een zelfscan via een vragenlijst gingen verschillende groepjes met elkaar in discussie. Pontifexx legde onder anderen de acht stappen van autonoom onderhoud aan ze voor. ‘In de gesprekken ging het over de uitdagingen om op deze manier te werken’, vertelt Robert. ‘Een blik van buitenaf liet soms zien dat de oplossing voor de hand lag. Het was mooi om te zien dat de bedrijven van elkaar leerden.’

Als afsluiting van de dag presenteerden vertegenwoordigers van Agrifirm, een coöperatieve onderneming in de veehouderij en landbouwsector, welke voordelen zij hebben gehad aan autonoom onderhoud en op welke manier Pontifexx hen heeft geholpen.

Dezelfde visie en hetzelfde doel

De aanwezigheid en de reacties van de bezoekers zorgde voor vreugde bij Robert van Pontifexx: ‘Je wilt iets goeds neerzetten voor de klanten. Het is mooi dat het zoveel positiefs heeft opgeleverd. De sfeer was goed en de mensen waren zichzelf. De manager was niet alleen maar de manager. De productiemedewerker stond niet onder hem, maar ze werkten samen. Ze werkten vanuit dezelfde visie aan hetzelfde doel. Dat is belangrijk in autonoom onderhoud. Het delen van die kennis is voor Pontifexx de grootste winst.’

Deel dit bericht