Onderhoudsbeheersysteem

Altijd in controle met het juiste Onderhoudsbeheersysteem.

Ontbreekt het aan systematiek in jullie huidige onderhouds-aanpak? Verloopt de onderlinge communicatie rommelig en heeft elke onderhoudsmonteur een andere opvatting over wat er  wanneer moet gebeuren? Of is het lastig om te zien welk onderhoud precies komen gaat?

Bij een Technische Dienst die toe is aan een onderhoudsbeheersysteem (OBS), voelt de huidige manier van werken vaak als een stortvloed aan ongecontroleerde acties. Hoe breng je dit onderhoudsbeheer nu naar een hoger niveau?

Essentieel is om te zorgen voor een systeem dat dient als ‘ruggengraat’ voor de technische afdeling(en). Zie het als een informatiesysteem waarop de Technische Dienst kan vertrouwen bij het uitvoeren en beheersen van alle onderhoudsprocessen. Een centrale plaats voor de informatie, aansturing en initiëring van onderhoudsacties.

Wat levert een strak ingericht onderhoudsbeheersysteem op?

Middels een OBS bent je in staat om met minimale input het maximale rendement uit installaties te halen. Uit onderzoek onder meer dan 500 organisaties blijkt dat een goed ingericht systeem kan zorgen voor:

  • 20.1% reductie in stilstand van installaties
  • 19.4% besparing op materiaalkosten
  • 17.8% reductie van reserveonderdelen
  • 28.3% verhoging in productiviteit van de onderhoudsorganisatie
  • Gemiddelde terugverdientijd van een onderhoudsbeheersysteem is 9 maanden

Toch is het hebben van een onderhoudsbeheersysteem (OBS) geen garantie voor succes. Je kunt er pas waardevolle informatie uithalen als processen op orde zijn en het systeem wordt gevuld met kwalitatieve, realtime informatie. In elke fase uit de Pontifexx S-curve speelt het OBS een centrale rol, waarbij processen gaandeweg de curve steeds vaker geautomatiseerd worden en zo soepeler verlopen.

Wij helpen u graag verder!

De eerste implementatie stap van het onderhoudsbeheersysteem

Pontifexx is specialist in het selecteren en implementeren van onderhoudsbeheersystemen. Vaak worden we al vroegtijdig betrokken bij het project, zodat we samen het juiste onderhoudspakket kunnen selecteren. Dit doen we met een onafhankelijke voorselectie op basis van huidige en toekomstige processen en werkwijzen. Ook inventariseren we specifieke wensen, waardoor er een helder set van keuzecriteria komt te liggen. Na deze voorselectie worden de leveranciers en ontwikkelaars van de onderhoudspakketten uitgenodigd.

Het implementeren van een onderhoudsbeheersysteem gebeurt stap voor stap, zoals te zien in de OBS-Matrix. De omvang en complexiteit van een implementatie zijn afhankelijk van jullie processen en behoeften. Ons doel is om een oplossing te bieden waarbij de sterke punten binnen jullie organisatie gecombineerd worden met de sterke punten van het onderhoudsbeheersysteem.

Pontifexx-onderhoudsbeheersystemen-dienst.png

OBS optimalisatie

Wanneer de organisatie groeit en het OBS mee moet groeien óf wanneer de baten uit het systeem nog niet optimaal benut worden, kunnen we ondersteunen bij het optimaliseren van het onderhoudsbeheersysteem. Samen werken we aan de 5 pijlers uit de OBS-Matrix, waardoor we jullie zo stap-voor-stap op weg helpen naar een OBS van wereldklasse:

  • Installaties: van het in beeld brengen van de installaties naar integrale verbinding tussen systemen.
  • Workflow: van preventieve processen naar veelal geautomatiseerde processen.
  • Materialen: van een magazijn dat enkel op orde is naar een automatisch bijgehouden voorraad.
  • Veiligheid: van het registreren van risico’s tot het sturen op prestaties.
  • Projecten: van samenwerken tussen afdelingen naar het managen van projecten.

Een onderhoudsbeheersysteem staat nooit op zichzelf. Integraties tussen afdelingen en hun systemen zijn cruciaal om het OBS van juiste input te voorzien. We helpen met het analyseren van deze informatiestromen en bouwen bruggen in de organisatie. Zo zijn we instaat om samen het ‘Integraal Assetmanagement’ te optimaliseren en het OBS voor jullie te laten werken.

Pontifexx heeft ruime ervaring in het implementeren en optimaliseren van de volgende systemen:

         

                                                                   

Whitepaper downloaden: Bereken de ROI van een OBS systeem

Klik hier om de whitepaper te downloaden.
Johan-pontifex

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?

Kom in contact met onze specialist voor een vrijblijvend adviesgesprek

Projecten