Autonoom onderhoud

Autonoom Onderhoud door zelfsturende teams

Staat de productlijn vaak stil door onvoorspelbare kleine mankementen? Of gaat er kostbare productietijd verloren als de Technische Dienst niet meer dingen tegelijk aan kan? Dan is het aan te raden de eerste stap naar ‘Autonoom Onderhoud’ te zetten.

Als een van de steunpilaren van ‘Operational Equipment Effectiveness’ (OEE) zorgt Autonoom Onderhoud voor het verminderen van verspilling en variatie in het productieproces. Met het introduceren van Autonoom Onderhoud helpen we met het opzetten van zelfsturing en onderhouds verantwoordelijkheid binnen jullie operationele teams.

Door de juiste trainingen en manier van denken, zijn teams vaak in staat om vroegtijdige mankementen te detecteren of zelf (kleine) problemen op te lossen. Hierdoor kunnen installaties snel weer in bedrijf worden genomen of zelfs blijven draaien.

Wij helpen u graag verder!

Wat is Autonoom Onderhoud?

Autonoom Onderhoud is een effectieve en efficiënte manier van onderhoud. Het decentraliseert de verantwoordelijkheid en bevoegdheid om te verbeteren, beter gezegd het draagt bij om verspillingen in het productieproces tegen te gaan. De operator wordt ook verantwoordelijk om mee te werken aan de staat van de installatie en de verbeteringen van de lijn. Ook gaat de operator (meer) meedenken over het verhelpen van verstoringen. Dit zorgt voor vermindering en zelfs het voorkomen van verstoringen.

Hierdoor heeft de Technische Dienst meer om preventieve onderhoud te organiseren. Ook kan er in de vrijgekomen tijd kennis gedeeld worden met de operators, om zo samen meer output te genereren.

Autonoom Onderhoud voorkomt hiermee veel kleine verstoringen. De operators weten in de regel het meest van de machines omdat zij hier dag in dag uit mee werken, daarin ligt een enorme potentie om de OEE te verbeteren.

Whitepaper downloaden: In 8 stappen naar succesvol Autonoom Onderhoud

Klik hier om de whitepaper te downloaden.
Johan-pontifex

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?

Kom in contact met onze specialist voor een vrijblijvend adviesgesprek

Het implementeren van Autonoom Onderhoud

Het klinkt erg makkelijk, eigenaarschap creëren op de werkvloer. In de praktijk is het ook niet erg moeilijk tenzij niet de juiste aandacht, ondersteuning, bevoegdheden en verantwoordelijkheden gegeven worden. Gedurende het implementatietraject worden audits uitgevoerd door een onafhankelijk team binnen de organisatie, zij bepalen aan de hand van een aangeleverde checklist hoe ver het autonome team ervoor staat. Dit motiveert en legt verbeterpunten bloot.

Whitepaper downloaden: Workshop Dynamiek in de fabriek

Klik hier om de whitepaper te downloaden.

Projecten